Tulburarea de personalitate histrionica

By | September 21, 2017

Tulburarea de personalitate histrionica este definita de emotiile excesive si comportamentul de cautare a atentiei. Persoanele cu tulburare de personalitate histrionica se simt iritate sau nu se simt apreciate daca nu se afla in centrul atentiei. Adesea, in mod activ si dramatic incearca sa atraga atentia asupra lor si initial isi pot incanta noile cunostinte prin entuziasm, deschiderea evidenta sau tendinta spre flirt. Pe masura insa ce relatia progreseaza, cer tot mai multa atentie. Daca nu sunt in centrul atentiei vor inventa intamplari sau vor crea scene, numai pentru a reveni in atentia celorlaltora. Aceasta nevoie este evidenta si in comportamentul lor in cabinetul de psihoterapie: incearca sa flateze psihoterapeutul, ii ofera cadouri, isi descriu simptomele in mod dramatic, de fiecare data au simptome noi, etc.

Aspectul si comportamentul persoanelor cu tulburare de personalitate histrionica este adesea inadecvat de provocator sau seducator sexual. Acest comportament este indreptat nu numai asupra acelora fata de care are un interes sexual sau romantic, ci apare intr-o gama larga de relatii sociale, ocupationale si profesionale, depasind ceea ce este adecvat contextului social. Expresia lor emotionala este superficiala si rapid schimbatoare. Isi utilizeaza adesea aspectul fizic pentru a atrage atentia asupra lor. Sunt extrem de preocupati de impresia pe care o are aspectul lor asupra altora si cheltuie foarte mult timp, energie si bani pentru imbracaminte si pentru a se face cat mai atragatori. Pot pescui complimente privitor la aspectul lor si sunt foarte deranjati de orice comentariu critic sau de o fotografie pe care o considera nefavorabila.

Persoanele cu tulburare de personalitate histrionica au un fel de a vorbi care este extrem de vag si lipsit de detalii. Opiniile ferme sunt exprimate cu fler dramatic, dar motivele subiacente sunt de regula vagi si difuze, fara fapte si detalii care sa le sustina. De exemplu, cineva care are tulburare de personalitate histrionica va spune ca o anumita persoana este o fiinta minunata, dar nu va putea oferi nici un fel de exemple de calitati ale persoanei respective care sa ii sustina opinia.

Cei care au aceasta tulburare de personalitate se caracterizeaza prin autodramatizare, teatralism si exprimarea exagerata a emotiilor. Isi pot pune in dificultate prietenii si cunostintele prin manifestarea publica excesiva, de exemplu isi imbratiseaza cunostintele vagi cu ardoare excesiva, plang necontrolat in ocazii sentimentale minore sau au accese de furie. Dar emotiile lor apar si dispar prea repede pentru a fi resimtite profund, astfel ca cei din jur il acuza ca este fals.

De asemenea, persoanele cu tulburare de personalitate histrionica au un grad crescut de sugestibilitate. Opiniile si sentimentele lor sunt usor influentate de ceilalti si de capriciile de moment. Pot avea mare incredere ca persoanele autoritare din preajma lor le vor rezolva problemele in mod magic. Au tendinta de a actiona pe baza de supozitii si de a adopta convingeri in mod precipitat. Considera adesea ca relatiile pe care le au sunt mai intime decat in realitate, prezentand aproape fiecare cunostinta ca “scumpul meu, scump prieten”.

In schimb, persoanele cu tulburare de personalitate histrionica pot avea dificultati emotionale in relatiile romantice sau sexuale. Fara sa fie constienti de acest lucru, adesea joaca rolul victimei sau printului/printesei in relatiile cu ceilalti. Pot incerca sa isi controleze partenerul/partenera prin manipulare emotionala sau seductie, fiind in acelasi timp dependenti de relatia respectiva. De multe ori nu se inteleg bine cu persoanele de acelasi sex, datorita stilului provocator sexual, care poate parea o amenintare pentru relatiile prietenilor lor. Mai mult, au tendinta de a-si instraina prietenii prin pretentiile la atentie constanta.

Desi de multe ori incep o activitate sau proiect cu mare entuziasm, persoanele cu tulburare de personalitate histrionica vor abandona curand proiectul, datorita diminuarii interesului. La fel fac si in relatii: isi neglijeaza relatiile pe termen lung in febra unei noi relatii.

Se asociaza frecvent cu tulburarile de somatizare, tulburarea de conversie si depresie.