Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsiva

By | September 21, 2017

Principala trăsătura a tulburării de personalitate obsesiv-compulsivă este preocuparea față de ordine, perfecționism și control mental și interpersonal, in detrimentul flexibilității, deschiderii si eficientei.

Indivizii obsesiv-compulsivi încearcă să dețină controlul, acordând atenție exagerată regulilor, detaliilor lipsite de importanță, procedurilor, listelor, repetă totul și acordă o atenție fantastică detaliilor, verificând totul în mod repetat ca să nu apară nici o greșeală. Nu își dau seama de faptul că pe ceilalți îi enervează amânările și inconveniențele unui astfel de comportament. De exemplu, dacă obsesiv-compulsivul rătăcește o lista cu lucruri pe care le are de făcut, va pierde extrem de mult timp căutând lista, fără să îi treacă prin minte că poate reface lista în câteva minute, astfel încât să și ajungă să facă lucrurile respective. Timpul este gestionat foarte prost, iar cele mai importante sarcini sunt lăsate pentru ultima clipă. Perfecționismul și standardele înalte auto-impuse le creează un distres semnificativ. Devin atât de implicați în detaliile unui proiect, încât nu vor termina niciodată proiectul. De exemplu, vor rescrie un raport de zeci de ori, astfel încât să fie „perfect”, ca urmare nereușind să se încadreze în timp și neglijându-și familia.

Sunt foarte devotați muncii. Simt că nu își pot lua un week-end liber pentru a se relaxa, astfel că amână mereu concediile, pe care ajung să nu le mai ia niciodată. Daca totuși pleacă in concediu, nu se simt bine dacă nu își iau cu ei ceva de lucru, ca să nu „piardă timpul”. Alteori se pot concentra foarte mult pe lucru în gospodărie, de exemplu fac curățenie in mod excesiv, „ca să se poate linge de pe podea”. Dacă petrec c6eva timp liber cu prietenii, cel mai probabil va fi o activitate organizată formal (ex sport). Hobby-urile sunt abordate ca niște sarcini care necesită organizare atentă și muncă asiduă. Obsesiv-compulsivul transformă joaca într-o sarcină structurată (corectează copilul în orice face).

Obsesiv-compulsivii sunt excesiv de conștiincioși, scrupuloși și inflexibili în ceea ce privește moralitatea, etica sau valoarea. Se forțează pe sine și pe ceilalți să urmeze principii morale rigide și standarde stricte. Sunt foarte critici cu propriile greșeli. Sunt foarte supuși în fața autorităților și regulilor și insistă ca regulile să fie foarte ferme în orice situație.

De multe ori nu pot arunca obiectele vechi de care nu mai au nevoie, pentru ca „nu se știe când mai ai nevoie de ceva”. Se supără dacă cineva încearcă să arunce din obiectele nefolositoare pe care le-au acumulat. Au o grămadă de reviste vechi, aparate stricate, etc.

Persoanele cu tulburare de personalitate obsesiv-compulsiva au dificultăți în a delega sarcini altora și insistă cu încăpățânare ca lucrurile să se facă în felul lor. Obsesiv-compulsivii dau indicații foarte precise despre felul in care trebuie făcut ceva  (ex. există un singur fel corect de a spală vasele sau de a tunde iarba) și sunt surprinși și iritați daca cineva le spune că lucrurile se pot face altfel. Refuză de obicei ajutorul altora când au ceva de făcut, pentru că sunt convinși că ceilalți nu pot face lucrurile bine.

Caută să cheltuie cât mai puțini bani, pentru că le este teamă să nu apară catastrofe viitoare. Obsesiv-compulsivii sunt rigizi și încăpățânați, nu pot să se adapteze ideilor altora, planifică totul foarte meticulos și nu vor să facă nici o schimbare. Complet absorbiți de propria perspectivă, nu pot lua în considerare punctul de vedere al altor oameni. Chiar dacă ar fi în interesul lor să facă un compromis, obsesiv-compulsivii nu vor face acest lucru „din principiu”.

Dacă nu au reguli și proceduri care să dicteze răspunsul corect, obsesiv-compulsivii vor lua decizii foarte greu. Uneori nu încep să facă nimic, pentru că au dificultăți să decidă care lucruri sunt prioritare. Se supără sau se înfurie în situațiile în care nu pot deține controlul asupra mediului, deși nu își exprimă furia în mod direct.

De obicei își exprimă afecțiunea în maniera foarte controlată și nu se simt confortabil în prezența oamenilor care își exprimă emoțiile. Relațiile lor sunt foarte serioase. În general sunt rigizi în situații în care alți oameni și-ar exprima bucuria. Nu spun nimic până când nu se asigură că ceea ce vor spune este perfect. Adesea au dificultăți în a-și exprima sentimentele.

Obsesiv-compulsivii nu se descurcă bine la un loc de muncă unde este nevoie să fie flexibili și să facă compromisuri.